Kainuun järjestöasiain neuvottelukunta JANE
Järjestökentän toimijoiden kesken perustettu Kainuun maakunnallinen järjestöasiain neuvottelukunta on aloittanut toimintansa vuonna 2021. Neuvottelukunnan tarkoitus ja tehtävä on edistää järjestökentän yhteistyötä; laatia maakunnallinen järjestöstrategia, koota järjestötoimijoiden yhteiset näkemykset sekä olla yhdistysten ja järjestöjen monialainen yhteistyöelin, joka toimisi järjestökentän edustajana eri kumppanuuspöydissä. Neuvottelukunnan tulee ylläpitää ja varmistaa vuoropuhelua yhdistysten ja julkisen sektorin toimijoiden välillä, vahvistaa niiden roolia maakunnallisessa ohjelma- ja kehittämistyössä, samoin palvelutyössä sisältäen maksullisen palvelutoiminnan.
JANE:n toiminta
Perustamispäätöksen mukaisesti järjestöasiain neuvottelukunnan jäsenten tulee edustaa laajasti maakunnassa toimivia yhdistyksiä ja järjestöjä sekä eri toiminnan sektoreita. Kokoonpanossa on varmistettava, että jäsenet tulevat maakunnan eri puolilta.
Neuvottelukunta organisoi työnsä työvaliokunnan ja työryhmien muodossa ja työryhmiin kutsutaan järjestöjen ja yhdistysten lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita. Työskentelyssä pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti etätyöskentelyn menetelmiä.
Voit seurata JANE:n toimintaa heidän Facebook-sivultaan
JANE:n jäsenet
Kainuun JANEN järjestöpaikat kaudella 2025-2028 jakaantuvat seuraavasti:
- Ikääntyneiden järjestöt: Kainuun Eläkeläisjärjestöjen Yhteistoimintayhdistys KEY (ei verkkosivuja)
- Lapsi- ja perhejärjestöt: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry
- Liikuntajärjestöt (sis. nuorisojärjestöt): Kainuun Liikunta ry
- Kulttuurijärjestöt: Elias Lönnrot -seura ry
- Maaseutujärjestöt (sis. kylä- ja kaupunginosatoiminnan): Elävä Kainuu Leader
- Monikulttuurisuusjärjestöt: Etnika-Kainuu ry
- Potilas-, sairaus- ja kansanterveysjärjestöt: Kainuun Muistiyhdistys ry, Kajaanin seudun invalidit ry, Kainuun kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöjen yhdistys KAPOVA ry
- Sosiaalialan verkostot/järjestöt: Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
- Omaishoidon järjestöt: Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry
- Mielenterveys järjestöt: MIELI Kainuun mielenterveys ry
- Ympäristöjärjestöt: Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry
- Pelastusalan järjestöt: nimeämistä ei saatu
- Nuorisojärjestöt: nimeämistä ei saatu
- Kainuun liiton asiantuntijajäsen
- Kainuun hyvinvointialueen asiantuntijajäsen
- Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston asiantuntijajäsen
JANE:n asioissa voit olla yhteydessä seuraaviin henkilöihin, jotka myös muodostavat sen työvaliokunnan:
- Puheenjohtaja Johanna Heikkinen, Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
johanna.heikkinen@kainuunsotuyhdistys.fi - Varapuheenjohtaja Marja Tolonen, Elävä Kainuu Leader
marja.tolonen@kainuuleader.fi - Sihteeri Seija Karjalainen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry
seija.karjalainen@mll.fi
JANE:n historia
Kainuulaisen järjestökentän tuotua jo useamman vuoden ajan esille tarvetta perustaa järjestötoimijoiden yhteinen maakunnallinen järjestöasiain neuvottelukunta, perustamisen valmistelut aloitettiin osana sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyötä vuoden 2018 lopulta kevääseen 2019.
Maakunnallisten vaikuttamistoimielinten perustamista valmisteltiin maakunta- ja soteuudistuksen valmistelun aikana osallisuustyöryhmässä, jonka valmistelema ehdotus esiteltiin 10.6.2019 uudistuksen Kainuun ohjausryhmälle (§ 27). Uudistuksen kariutumisen vuoksi vaikuttamistoimielimien perustaminen kuitenkin raukesi. Kokouspäätöksessään ohjausryhmä
velvoitti Kainuun liittoa, Kainuun sotea ja kuntia jatkamaan vaikuttamistoimielinten perustamisen valmistelua. Uudistuksen kaaduttua oli oleellis ta etsiä vetovastuullinen organisaatio järjestöjen ja julkisten toimijoiden yhteistyölle.
Kainuun maakuntahallitus, käsitellessään 20.01.2020 Iän iloinen Kainuu 2020 Kainuun ikääntymispoliittisen strategian päivittämistä, päätti selvittää osallisuustoimielinten uudelleen organisoimisen mahdollisuudet yhteistyössä Kainuun soten, Kainuun liiton, Kainuun kuntien ja muiden sidosryhmien kesken vuoden 2020 loppuun mennessä.
Järjestöasiain neuvottelukunnan valmistelua jatkettiin eri ryhmissä ja 25.08.2020 osallisuuden alatyöryhmän kokoontumisessa
käsiteltiin päivitetty ehdotus. Edelleen siitä palautteen perusteella viimeistelty ehdotus tuotiin maakuntahallituksen käsittelyyn 23.11.2020 ja maakuntahallitus käynnisti virallisesti maakunnallisen järjestöasiain neuvottelukunnan toiminnan.
Järjestöjen ehdotuksen pohjalta maakuntahallitus käynnisti järjestöasiain neuvottelukunnan toiminnan hyväksymällä aloittavan yhteistyörakenteen kokoonpanon. Ensimmäisen toimintakautensa aikana Kainuun järjestöasiain neuvottelukunta on saanut itse päättää, miten sen rakenne jatkossa muodostuu niin, että osallistumismahdollisuudet sekä edustus siinä ovat mahdollisimman laajaa ja tasavertaista.
Järjestöasiain neuvottelukunnan perustaminen, MH 23.11.2020 § 209
